Az alvást elősegító melatonin: a 4 leggyakoribb kérdés az alváshormont illetően

Az alvást elősegító melatonin: a 4 leggyakoribb kérdés az alváshormont illetően

Mikor aludtál utoljára úgy igazán mélyen? Ha az emlékeidben kell keresgélned, valószínűleg már nagyon régen volt. A rossz minőségű alvás oka lehet a melatonin, az alváshormon hiánya. Találd meg a válaszokat a melatoninnal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre, és fedezd fel az ízletes BEST SLEEP EVER vitaminokat.

Mi az a melatonin?

A melatonin egy peptidhormon, amelyet a tobozmirigy termel, és amelynek kiválasztását a sötétség fokozza. Kiválasztása főként napnyugta után kezdődik, a legmagasabb koncentrációja a szervezetben hajnali 2 és 4 óra között van. Ezzel szemben a szervezetben nappal a legalacsonyabb a szintje. A melatonin felelős a szervezet cirkadián ritmusának szabályozásáért, segít az alvás és az ébrenlét szabályozásában (1,2).

Kevés lehet a szervezetemben lévő melatonin?

Természetesen. A szervezet melatoninszintjének hiányát okozhatja a kor előrehaladása vagy különböző neurológiai betegségek. Végül, de nem utolsósorban nem szabad elfelejteni, hogy a fokozott fényhatás is negatív hatással lehet a szervezet melatonin-kiválasztására. A melatoninhiány álmatlanság, gyakori hangulatingadozás, szorongás vagy csökkent immunitás formájában jelentkezik (3). Az alváshormont a szervezet maga állítja elő, de az éjszakai munka, a helytelen táplálkozás vagy a sötétben a telefonunk nézegetése csökkenti a termelését.

Ismerd meg a szakértők véleményét

A National Sleep Foundation azt javasolja, hogy lefekvés előtt legalább 1 órával tegyünk el minden kék fényt kibocsátó eszközt. Ez azt jelenti, hogy tedd el a telefont, és kapcsold ki a tévét. Ehelyett az éjjeli lámpa tompított fényénél kinyithatod azt a könyvet, amelyet már hónapok óta el akarsz olvasni (4).

Dönthetek úgy, hogy egyik napról a másikra elkezdem szedni a melatonint?

Talán már hallottál a hosszú távú melatoninhasználat negatív hatásairól. Mi távolról sem cáfoljuk ezeket. Éppen ellenkezőleg. Nem ajánljuk a BEST SLEEP EVER alvásjavító vitaminjaink szedését sem 2 hétnél tovább, szünet nélkül.

A kutatások azonban kimutatták, hogy a melatonin nem okoz függőséget, és felnőttek számára biztonságos étrend-kiegészítő. (5).

Javasoljuk azonban, hogy a vitaminok használatával kapcsolatban konzultálj kezelőorvosoddal vagy gyógyszerészeddel. Ezt különösen a kisgyerekek és a várandós kismamák esetében ajánljuk.

Hogyan adagoljam a melatonint?

A melatonin és az adagolás olyan kérdés, amely minden termékre külön-külön vonatkozik. Választhatsz a kapszulák, szopogatós pasztillák, por, a melatonin liposzómás formája közül, vagy választhatod finom gumicukrainkat is.

Ha azon gondolkodsz, hogyan kezdj hozzá, azt javasoljuk, hogy kezd könnyedén. Kezd fokozatos adagokkal - először 0,5-1 mg, körülbelül 30 perccel lefekvés előtt.

Általánosságban elmondható, hogy a biztonságos kezdő adag felnőttek számára 1 mg és 5 mg melatonin között van (6).

A Bloom Robbins finom gumicukrai

Ha küzdesz az elalvásért és minden este bárányokat számolsz az ágyban, hatékony és ízletes segítségünk van számodra. Az egyszarvú gumicukrok segítenek elfeledtetni veled az álmatlan éjszakákat, és végre megfelelően kialudhatod magad. És mindezt a legfinomabb vitaminokkal.

A Best SLEEP ever új táplálékkiegészítőnk, amely C-, B3-, B6-, B12-vitamint, zöld teából származó L-teanint, citromfű-kivonatot és golgotavirág kivonatot tartalmaz. Ezen kívül minden unikornis-vitamin tartalmaz melatonint, amely rövidíti az elalváshoz szükséges időt.

További tippekért kövesd blogunkat, kövess minket az Instagramon és a Facebookon, és ne felejts el feliratkozni hírlevelünkre.

Források:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5405617/ idézve (23.3.2023) 


2.  https://www.nccih.nih.gov/health/melatonin-what-you-need-to-know idézve 
(23.3.2023) 


3.  https://www.everlywell.com/blog/sleep-and-stress/what-is-melatonin- 
deficiency/#causes-of-melatonin-deficiency idézve (23.3.2023) 


4. https://health.clevelandclinic.org/put-the-phone-away-3-reasons-why-looking-at-it- 
before-bed-is-a-bad-habit/ idézve (23.3.2023) 


5.  https://health.clevelandclinic.org/melatonin-dependency/ idézve (23.3.2023) 


6.  https://www.sleepfoundation.org/melatonin/melatonin-dosage-how-much-should-you- 
take idézve (23.3.2023) 


Vissza a blogba